perjantai 16. maaliskuuta 2012

Urheilua ja musiikkia


Yksi onnistuneimpia musiikintunteja tänä vuonna on ollut kolmosluokan tunti, jonka pidin elokuussa. En muista, oliko se peräti ihan ensimmäinen tunti heille. Olin lainannut kirjastosta kuvassa näkyvän urheilukirjan. Siinä on Koiramäki-tyylisesti koko aukeaman täyttävät kuvat, jotka ovat täynnä hauskoja yksityiskohtia. Laitoin dokumenttikameran kautta näkyviin yhden sivun kerrallaan, ja luin sivun tekstit oppilaille ääneen. Sitten seurasi huippujuttu: Oppilaat saivat kukin vuorollaan tulla karttakepin kanssa valkokankaalle, ja näyttää toisille jonkin löytämänsä hauskan jutun tai yksityiskohdan. Ja niitähän löytyi kymmenittäin joka sivulta. Viittauskäsiä venytettiin kattoon asti, kun into tulla taululle oli niin kova. Ja naurua piisasi.

Miten tämä hauskuus liittyi musiikin opiskeluun? Joka aukeaman kohdalla tietenkin laulettiin. Tässä lista urheilulajeista ja niihin liittyvistä lauluista:
juoksu - Juokse, juokse hiiri
ratsastus - Ih-hah-haa
ralli - Kaksi vanhaa autonrämää
motocross - Mikäs se tuolla kolottaa (se taitaa olla mopo)
pyöräily - Pyörällä mummolaan (minä poljen, sinä ohjaat...)
melonta - Kanootin kapean tai Kaksi on paatissa soutajaa

Nyt minun täytyisi lainata sama kirja uudelleen ja käydä talvilajit läpi, ennen kuin on liian myöhäistä... Talvilauluja on ainakin:
luistelu - Kiiltää jo jää
mäkihyppy - Jänöjussin mäenlasku
hiihto - Koska hiihdellään pitkin metsiä (kun maassa on lunta ja pakkasta...)
jääkiekko - mitäs näitä voittobiisejä onkaan... Onkohan Den glider in enää nykylapsille lainkaan tuttu?

Samalla idealla voisi olla jokin eläinkirja, ja siitä laulettaisiin eläinlauluja, tai esim. Koiramäki-kirja, josta katsottaisiin maatalon töitä ja laulettaisiin vaikkapa leipomisesta, viljan kasvamisesta, talven tulosta jne.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti