keskiviikko 14. maaliskuuta 2012

Apinaorkesteri

Tänään soitimme seiskojen kanssa J. Karjalaisen Apinaorkesteria. Kappale löytyy ainakin Musikantti 5-6-kirjasta. Hyvä ja toimiva biisi, testattu myös vitosten ja kutosten kanssa. Haasteena tänään oli opetella kitaroilla G-duurin vaikeampi versio, eli se oikea ja "virallinen" ote, jossa keskisormi on ylhäällä, nimetön alhaalla jne. Kovasti tuo keskisormi ylös!-komento nauratti oppilaita. Tähän asti olemme soittaneet kolmen kielen sointua, jossa pitää painaa vain yhdellä sormella.

Lisäksi olemme harjoitelleet 5.-7- luokkien kanssa leirinuotiokomppia, jonka nyt yhdistimme Apinaorkesteriin. Komppi on aika vaikea opetella, mutta kuulostaa hyvältä, ja nimensä mukaisesti sopii lähes kaikkiin kappaleisiin. Kompatessa opettaja saa kyllästymiseen asti hokea: alas-alas ylös, ylös alas ylös. Helpottaa kovasti, kun joka ryhmässä on joku osaavampi kitaristi, joka saa kompin heti kulkemaan, ja pystyy soittamaan malliksi toisille.

Rumpali soitti hyvin yksinkertaista humppakomppia, jossa takapotku korostuu kunnolla. Syntikat, basso ja tamburiini soittivat takapotkuiskuja. En sitten tiedä oliko tämä takapotku-leirinuotiokomppiyhdistelmä mikään toimivin mahdollinen, mutta ainakin minun korvaani kuulosti ihan hyvältä. Soittimia riitti kaikille, ja porukka soitteli mukisematta. Itse jouduin jälleen kerran toimimaan solistina ("suurin apina oli solisti..."), kun seiskoilla tuo laulupuoli on vähän hankalampi pala. Yhteisen rytmin löytäminen oli aluksi hankalaa, ja kitarakomppi tuntui ehkä soittajista hieman hitaalta. Hyvin he kuitenkin selvisivät. Myös soitinten vaihto sujui hyvin, useimmat kävivät kokeilemassa sekä syntikkaa että kitaraa.

Sointukierto Apinaorkesterissa menee D D A A G A D D. Musikantti-kirjassa on minusta yhdessä kohtaa yksi tahti liian vähän,  mutta minä olen mennyt tuollaisen kierron mukaan koko biisin läpi. Pelkkää takapotkua soitettaessa joka sointumerkinnän kohdalle tulee kaksi iskua.

Oman luokan kanssa otetaan huomenna työn alle Haloo Helsingin Jos mun pokka pettää. Olen transponoinut sen ylöspäin, koska D-mollissa tulee vastaan turhan hankalia sointuja. E-mollissa soinnut ovat OK, mutta laulajalla on tekemistä, koska korkealle mennään. Muutenkin kappale on melko vaikea laulettava. Tuonkin kanssa aion ottaa leirinuotiokomppia akustisille kitaroille. Sähkökitarat pääsevätkin sitten kunnolla säröilemään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti