torstai 22. maaliskuuta 2012

Ukulelen viritys

Olen tutkaillut blogini kävijätietoja, ja useimmat satunnaiset kävijät eksyvät tänne googlen kautta hakusanoilla ukulelen viritys. Päivitänkin tätä tekstiä ahkerasti, aina sen mukaan, kun itse opin uutta. Tässä siis tietoa ukulelen virityksestä erityisesti koulukäyttöä ajatellen.

Ukulelen yleisimmät vireet ovat C-vire ja D-vire. Näistä C-vire on kaikkein yleisin ja mielestäni koulussa käyttökelpoisin. Siinä kielet viritetään säveliin G, C, E, A. A-kieli on ykköskieli, E kakkoskieli jne. G ja A ovat korkeita säveliä, C ja E hieman matalampia. Kun pidät ukulelea soittoasennossa, G on siis lähimpänä nenääsi ja A alimmaisena. D-vire voisi olla käyttökelpoinen, jos yhdistät ukulelet ja D-vireiset kanteleet.

Joskus käytetään myös matalaa eli low-g:tä. Se on käyttökelpoinen etenkin, jos haluat näppäillä melodioita, ja haluat päästä C.n alapuolelle.

Aikaisemmin käytin ukulelejä opetuksessani aivan vääräoppisesti, eli viritin ne kitaraviritykseen (kielet D, G, H, E). Olen kuullut, että esim. joissakin normaalikouluissa käytetään ukulelejä kitaravirityksessä, mutta todellakaan oikeaoppista se ei ole. Etuna on kuitenkin se, että soinnut ovat tällöin samat kuin kitaralla. Homma ei kuitenkaan toimi, koska  ukulele vaatisi oikeasti korkeamman vireen soidakseen ja toimiakseen kunnolla. Toisin sanoen uket eivät pysy vireessä, koska kieliä ei ole tarkoitettu tähän vireeseen.


C-vireisellä ukulelella helpoimpia sointuja ovat  esim. C, F, A, Am, C7, E7, A7. G-duurin ote on samanlainen kuin kitarassa D-duurin. C:n löydät samasta paikasta, kuin kitarassa kolmen kielen helpon G:n jne.


Sointutaulukon löytää esim. tuolta http://www.ukulelesongs.com/uke/ukulele_chords/music/tabs/chords.php. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti