keskiviikko 14. maaliskuuta 2012

Musiikkiluokkien varustus

Pidän tunteja sekä alakoulussa että yläkoulussa. Kummassakaan ei ole varsinaista musiikkiluokkaa, mutta soittimia löytyy silti runsaasti. Olen itse asiassa oikein tyytyväinen soitinten määrään. Periaatteeni on "kaikki soittaa", ja tällä hetkellä käytössä olevilla soittimilla periaatetta on mahdollista noudattaa.

Alakoulusta, eli omasta luokastani löytyy:
-rumpusetti, oikein hyvä sellainen
-sähköbasso
-kaksi sähkökitaraa
-kahdeksan akustista kitaraa, joista osa sähköakustisia, yksi vasenkätinen
-useita vahvistimia
-pari laulumikkiä
-sähköpiano ja syntikka
-congarumpu, iso kellopeli ja paljon pienempiä soittimia

Yläkoulusta löytyy:
-rumpusetti
-sähköbasso ja sille reilunkokoinen vahvistin
-kaksi sähkökitaraa
-viisi akustista kitaraa
-pikkuinen mikseripöytä ja vahvistinkaapit
-piano, sähköpiano ja kaksi syntikkaa
-mikrofoni
-muutamia rytmisoittimia

Yläkoulun luokassa soittimia on siis hieman vähemmän, mutta siellä ryhmätkin ovat pienempiä, 14-16 oppilasta. Alakoulun ryhmät ovat 15-24 oppilasta.

Tässä vielä Koulujen Musiikinopettajat ry:n julkaisema lista musiikkiluokan varustuksesta:
http://www.koulujenmusiikinopettajat.fi/ops/soittimet.php

Osallistuessani pari vuotta sitten luokanopettajille suunnatulle bändikurssille, opettajien suurin ongelma oli, miten saada kaikki soittamaan, jos bändisoittimia ei riitä kaikille, ja ryhmät ovat isoja. Itse olen ottanut käyttöön esim. metallofoneja, joita alakoululla on useampia. Niille en ole juurikaan tehnyt erikseen sovituksia, vaan oppilaat soittavat niillä soinnun perusääniä. Metallofoni on mieluisa ja helppo soitin niille, joille kitaransoitto on hankalaa. Astetta isommat laattasoittimet ovat tosi suosittuja myös. Lisäksi otan sitten mukaan niin paljon rytmisoittimia, että jokaiselle riittää soitin. Myös laulajia voi olla useampi, siihenkin saa työllistettyä oppilaita. Mahdollisia olisivat myös nokkahuilut, mutta niitä en ole itse juurikaan bändisoitossa käyttänyt ainakaan toistaiseksi. Kanteleita sen sijaan olen välillä käyttänyt. Näillä keinoin olen saanut soittimet riittämään oppilaille.

Tällä hetkellä minulla on harkinnassa ukulelet. Luulen, että ne olisivat oppilaille mieluisia soittimia, ja ne menisivät pieneen tilaan luokassa. Hieman arveluttaa sointujen soittaminen niillä, jos oppilailla menee kitaran ja ukulelen otteet sekaisin. Mutta tähän aiheeseen perehdyn myöhemmin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti