perjantai 16. maaliskuuta 2012

Frontside Ollie

Tänään oli taas ohjelmassa viikon kohokohta, eli vitos- ja kutosluokkien bändikerhot. Kohokohtia nuo kerhotunnit tosiaan ovat, koska tunnelma kerhossa on erilainen, kuin normaaleilla oppitunneilla. Osallistujia on tänä vuonna ollut 6-7 per ryhmä, ja kaikki tulevat kerhoon mielellään ja vapaaehtoisesti, vieläpä perjantaina koulupäivän jälkeen. Soittohommat jaetaan yleensä sopuisasti, ja homma toimii muutenkin hyvin. Tänä vuonna olen antanut kerholaisten itse valita biisit, ja sekin on varmasti kasvattanut motivaatiota soittohommiin.

Kuntamme on jo neljättä vuotta mukana kerhoprojektissa, joten rahoitus kerhoihin tulee projektin kautta. Minulla on joka vuosi ollut useampia bändikerhoryhmiä ja lisäksi kuoro. Tänä vuonna on vain kaksi bändiryhmää.

Vitosten kanssa olemme edenneet tänä vuonna aika hitaasti. Melko aikaisin syksyllä he valitsivat biisikseen R.A.K.A.S., ja sen kanssa tahkoamiseen on kulunut tosi paljon aikaa. Siinä soinnut vaihtuvat taajaan, kitaristi on helisemässä, samoin syntikalla ja bassolla on vaikea pysyä perässä. En ole varma, saammeko sitä ylipäätään esityskuntoon kevääseen mennessä. Laulajillakin on hankalaa, kun pitää vetää kovaa ja korkealta.

Iskelmälinjalta siirryttiin sitten oppilaiden toivomuksesta Justin Bieberiin ja Baby-kappaleeseen. Sekin on vaikea laulettava, mutta muutoin helppo. Justin-parka järkyttyisi kyllä syvästi, jos kuulisi sovituksemme. Mukana on kaksi särökitaraa, jotka soittavat kvinttisointuja, ja kaksi taajaan tahtiin hakkaavaa syntikkaa. Lopputulos on aikamoinen...

Nyt olemme pari viimeistä kertaa harjoitelleet Frontside Ollieta. Kappale on superhelppo, sointukierto menee G# E H F#.
Samaa toistetaan koko biisi, paitsi omasta mielestäni C-osassa vain kahta sointua. Minä transponoin biisiä reilusti ylöspäin eli olemme soittaneet sointukiertoa Em C G D. Jos nyt oikein muistan, C-osaan tuli vain C ja D. Vaihdot ovat melko nopeita, joten kitaristeilla riittää työtä.

Transponoinnin vuoksi laulaja joutuu vetämään B-osan oktaavia alempaa, mutta se ei mielestäni haittaa mitään. A-osa menee kaksiviivaiseen d:hen asti, mutta se ei tuota poikasolistilleni ongelmia. "Hei lainaa kundi sun lautaa"-kohdan laulavat tytöt, ja se menee myöskin oktaavia alempaa.

Varsinainen sovitustyö on minulla vielä tekemättä, eli kitaristien, basistin, kiipparistin ja rumpalin kompit ovat vielä mietinnän alla. Kitaristeja on kolme, joten heidän työnjakonsa on mietittävä tarkkaan. Basisti selviytyi tänään perussävelten soitosta jo hyvin, joten hänelle on keksittävä lisää haastetta. Kappaleen treenauksessa minua ilahduttaa erityisesti solistin ilo ja ylpeys omasta tekemisestä, hän on selvästi tohkeissaan kappalevalinnastamme ja laulaa hienosti!

Kutosten kerho-ohjelmistosta kertoilen lisää myöhemmin.


2 kommenttia:

  1. G#m,E,H ja F# - noin merkittynä soinnut ovat samassa sävellajissa.

    VastaaPoista
  2. Kiitos, korjaan! Nuo olikin suoraan kopioitu tuolta sivustolta, ei ihan nappiin menneet.

    VastaaPoista