Taas pieni mainospuhe ukulelen puolesta. Ukulelehan on näppärä, pienikokoinen, helppo ja usein iloisenvärinen soitin, joka kiinnostaa lapsia aivan varmasti. Ukulele sopisi mainiosti kanteleen rinnalle ja nokkahuilun tilalle kouluihin, päiväkoteihin ja muskareihin. Ukulelen valttikortteja ovat edullinen hankintahinta (20 eurolla saa jo suht kelvollisen soittimen), monipuolisuus verrattuna nokkahuiluun tai kanteleeseen (voit säestää lauluasi tai näppäillä melodioita) sekä miellyttävä sointi. Vaikka luokallinen oppilaita rämpyttäisi ukuleleja vapaasti, ääni ei ota korviin! Ainakaan, jos kieltää plektrojen käytön juuri sillä hetkellä.
Ukulelen voi virittää D-duuriin, jolloin se toimii kanteleiden rinnalla. D-duurin (tai C-vireessä C-duurin) soittaminen onnistuu minun arvioini mukaan jopa 4-vuotiaasta ylöspäin, ainakin jos soittimeen merkitsee oikean sormituskohdan vaikkapa tarralla tai teipin palalla. Kyseisessä soinnussa tarvitaan vain yhden sormen painallusta otelaudasta. Sointuvaihtoja voi alkaa harjoitella kouluikäisten kanssa.
Jos puhutaan C-vireisestä soittamisesta, ovat G ja G7 harmittavan vaikeita soittaa pienten lasten kanssa. Jos mahdollista, kannattaa laulut transponoida F-duuriin, jolloin pärjää melko pitkälle F- ja C-duurisoinnuilla. Tämä ei tietenkään joka laulussa ole mahdollista. Voit toki tehdä myös niin, että soitat C-duuria tai D-vireessä D-duuria, ja vaikeiden sointujen kohdalla soitetaankin z-sointu, jossa vasen käsi sammuttaa kaikki kielet, ja oikea käsi strummailee vain rytmiä. Yllättävän monet simppelit laulut toimivat myös niin, että lapset rämpyttävät vain C-duuria, huolimatta siitä, että muitakin sointuja kappaleeseen on merkitty. Kannattaa testata!
Kokeile ainakin Row Row Row your boat (C-duuri), Pienet sammakot (F ja C tai C ja G), Hepokatti (F ja C tai C ja G) ja Valaskala (F ja C).
Huonona puolena ukulelessa on halvimpien soitinten kehno laatu. Tämä näkyy siinä, että soittimet eivät pysy vireessä, tai jos pysyvätkin, niin otelaudan painaminen tuottaa silti vääriä säveliä ja epävireisiä sointuja, vaikka vapaat kielet olisivatkin vireessä. Ongelmaan auttaa, jos vaihdat kielet parempiin (minulle on suositeltu esim. Aquila-merkkisiä kieliä). Jotkut ekspertit kai myös pystyvät tuunaamaan tallaa/satulaa niin, että kielten asento muuttuu paremmaksi. Toisaalta, kun reilu 20 ukulelea on yhtaikaa äänessä, ei siellä pienet laatuvirheet kuulu mihinkään!
Ukulelen soittoa kuulee nykyään taustamusiikkina usein, ainakin telkkarissa olen viime aikoina bongannut ukulelen soundia Vain Elämää-ohjelmasta ja Pikku kakkosesta jo useamman kerran. Toivottavasti ukulele jatkaisi "nousuaan" ja uket saataisiin käyttöön myös lasten parissa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti