keskiviikko 11. syyskuuta 2013

Ukkosmyrsky

Nelosluokkani on hyvä lauluporukka, paljon heleä-äänisiä tyttöjä. Tänään lauloimme 3.-4. luokan Musiikin mestareista Ukkosmyrsky-laulua, ja saimme aika hienon tunnelman aikaiseksi. Annoin ohjeeksi 1. säkeistö rauhallisesti, 2. säkeistö voimistuen, 3. säkeistö täysillä ja 4. säkeistö hymyillen. Pianosäestys sointukulkuineen teki sen, että yksi pojista viittasi kiihkeästi, kun olimme laulaneet kappaleen pari kertaa: "Ope ope, voitko soittaa tuon alkusoiton vielä kerran, kun se kuulostaa ihan oikeasti siltä, niin kuin se ukkosmyrsky olisi juuri tulossa!" Aah, parempaa palautetta ei voi kyllä saada!

5. luokan kanssa kuuntelimme klassista. Ohjelmassa oli kaksi kappaletta, Kimalaisen lento ja Wilhelm Tellin alkusoitto. Tässä linkit, joita katsoimme ja kuuntelimme. Opetin samalla orkesterin soittimia, näkyy hyvin fagotit, käyrätorvet, oboet ja muut. Ja kapellimestarin toiminta oli tosi mielenkiintoista. Tosin veikkaan, että ainoa, joka oppilaille jäi mieleen, oli läskibasso, joka tuli muuten vaan puheeksi...

Flight of the Bumblebee
http://www.youtube.com/watch?v=6QV1RGMLUKE

Sama kappale, Australian Talentista 7-vuotiaan pojan pianokappaleena. Esitys sai aikaan spontaanit aplodit viidesluokkalaisilta, melko vaikuttava siis.
http://www.youtube.com/watch?v=RnVNZ413yfE

Sama kappale sähkökitaralla soitettuna.
http://www.youtube.com/watch?v=muqflDqEEp8

Wikipedian kautta löytyi tietoa kappaleesta, se "kertoo" prinssistä, joka kimalaisen hahmossa lentää taikasaarelta tsaarin hoviin. Samoin Wilhelm Tellin tarina löytyy Wikipediasta, osuu ja uppoaa nuorisoon!

William Tell Overture
http://www.youtube.com/watch?v=YIbYCOiETx0

Kasiluokan tyttöjen kanssa olemme edistyneet pianonsoitossa. Tänään jokainen esiintyi muille, esityskappaleina Pienen pieni veturi, Maijan karitsa ja Elefanttimarssi. Hienosti meni! Bändinä soitimme blogissa saamani vinkin ansiosta Haloo Helsingin Maailman toisella puolen. Kitaristit eivät pysyneet ihan niin hyvin mukana, kuin olisin olettanut, mutta pienten helpotusten myötä saadaan homma varmaan toimimaan. Soitimme tuota akustisena versiona, rumpusetin sijaan käytössä congarumpu, rumpukompin jäljittelin suoraan Haloo Helsingin alkuperäisestä. Hyvin toimi.

Kutosluokan kanssa työn alla on Levoton tuhkimo. Tänään päästiin jo biisi läpi, ja silläkin tunnilla tuli ainakin opettajalle onnistumisen kokemus, kun eräs maahanmuuttajapoika uskaltautui rumpuihin ensimmäistä kertaa!

 Ukulelet kaivettiin tänään ensimmäistä kertaa esiin ja olivat kitaroiden ohessa kutosilla käytössä. Ne eivät edelleenkään pysy oikein vireessä, vaikka olen vaihtanut niihin paremmat kielet. Joka tuntia varten pitää virittää erikseen.

Onko muuten kellään lukijallani kokemusta siitä, että musiikin tunnille osallistuu oppilas, jolla on ääniyliherkkyyttä? Kuulosuojainten kanssa nyt kokeillaan, mutta ajatuksen tasolla homma tuntuu vähän epätoivoiselta. Kyse on vieläpä opetusryhmästä, jossa on 29 oppilasta ja veivaamme lähinnä bändisoittoa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti