Osallistuin vuosi sitten äitiyslomani aikana Ilkka Salovaaran musiikkikurssille. Kurssi oli sanalla sanoen loistava. Se oli itselleni myös hyvin silmiä avaava, koska tajusin omistautuneeni vähän liikaakin bändisoitolle, ja kaikki muu on jäänyt vähemmälle. Toisaalta, en ole tämän tyyppisiin harjoituksiin saanut koulutusta missään, joten en ole varmaankaan osannut kaivata sellaista, mistä en ole tiennyt. Nytpä tiedän, ja kova into on tehdä. Harjoitukset olivat käsittääkseni suoraan Musiikin Aika- kirjasarjasta, jota meidän koulullamme ei ole, enkä ole vielä keksinyt, mistä sen saisin hankittua. Kurssilla ymmärsin, kuinka iso rooli musiikilla voi olla esim. ryhmähengen kohottajana. Tosin yksi tunti viikossa on ehkäpä liian vähän sitä ajatellen. Minua jäi harmittamaan se, että läheskään kaikkea kurssilla opittua en pääse toteuttamaan, koska esim. rumpupiiriä tai koulusoitinorkesteria varten minulla ei ole tarvittavia soittimia käytössäni. No, pikku hiljaa hankitaan. Bändisoittimet ovat nyt kasassa ja seuraavaksi sitten hankitaan muuta.
Viime viikolla kaivoin kurssimonisteet esiin ja testasin oppilaiden kanssa muutamia juttuja. Matka rummun luo on hieno harjoitus, ja toimi hyvin 3.-5. luokkien kanssa. Kutosten kanssa en voi sitä kokeilla, koska heitä on 30 oppilasta eli liian iso porukka siihen. Seiskojen kanssa sen sijaan harjoitus olisi mielenkiintoista testata.
Tehtävä tehdään niin, että oppilaat seisovat piirissä ja piirin keskelle laitetaan lattiarumpu, conga tai vastaava. Laitetaan musiikki soimaan ja lasketaan esim. neljään. Jokainen vuorollaan kävelee keskelle ja lyö rumpuun ykkösiskun. Piirissä seuraava soittaa seuraavan tahdin ykkösen jne. Voidaan käydä eri aksentit läpi ja soittaa vaikka kakkos- tai kolmosiskut. Me teimme niin, että laskimme kahdeksaan ja löimme rumpuun seiskaiskut, oli helppoa ja toimi hyvin. Tosin jotkut oppilaista kiirehtivät liikaa, ja isku osui kutoselle. Harjoituksen voi tehdä eritempoisilla kappaleilla. Musiikin aika-kirjassa suositellaan kappaletta The Earth Is My Mother. Kurssilla teimme harjoituksen Unkarilaisen tanssin nro 5 tahdissa. Siinä tempo vaihtelee koko ajan, joten harjoitus oli varsin hauska. Oppilaiden kanssa käytin Ravelin Boleroa sekä Bizetin Habaneroa, molemmat toimivat kahdeksaan laskiessa hyvin ja seiskaisku oli luonteva soittaa.
Vaikeampi versio harjoituksesta on sellainen, jossa ensimmäinen oppilas soittaa tahdin ykkösiskun, seuraava oppilas seuraavan tahdin kakkosen, sitten seuraavan tahdin kolmosen jne. Kasi-iskun jälkeen palataan takaisin ykköseen, joten ne iskut tulevat ihan perätysten.
Tämän harjoituksen lisäksi annoin oppilaiden liikkua salissa Unkarilaisen tanssin nro 5 tahdissa, tehtävänä liikkua musiikin rytmissä. Tunti oli hauska, keskittymistä ja tottelevaisuutta vaativa ja samojen harjoitusten perään kyseltiin vielä tällä viikolla. Suosittelen kys. kirjaa, kursseja ja harjoituksia!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti