Kulunut kouluvuosi on ollut itselleni todella mielekäs ja antoisa. Aiemmin olen opettanut musiikkia luokanopettajan työn ohella, mutta tänä vuonna olen saanut keskittyä pelkästään musiikintunteihin. Lisäksi työtahtini on ollut sopivan leppoisa, 2 pv viikossa töitä ja muut päivät kotona hoitovapaalla. Valitettavasti näin ei voi loppuikäänsä jatkaa, mutta vielä ensi vuoden yritän "downshiftailla". Tai miten siinä nyt sitten käykin, verkot ovat vesillä niin Turun yliopistoon musiikin aineenopettajaksi pätevöitymään, kuin pariin mielenkiintoiseen sivutoimiseen työpaikkaankin tämän nykyisen lisäksi.
Mikä tärkeintä, tämän vuoden aikana minulle on syntynyt selvä mielipide siitä, että ainakaan lähivuosina en haluaisi palata luokanopettajaksi, vaan haluan nimenomaan työskennellä musiikin tuntiopettajana. Lisäksi minulle on avautunut selkeä kuva siitä, millainen musiikinopetus minulle sopii, ja millaisia musiikintunteja haluan pitää. Eli toisin sanoen olen löytänyt sen "oman juttuni".
Musiikinopetukseni kulmakivet tänä vuonna ovat olleet bändisoitto (ja yhteismusisointi laajemminkin), ukulelet ja musiikkiliikunta. Näitä on veivattu ja pyöritetty niin paljon, että esim. ihan perinteinen laulaminen on jäänyt todella vähälle. Onneksi ukulelen kanssa lauletaan lähes aina. Myös teoriajuttuja on tullut soiton yhteydessä ihan riittävä määrä, ja klassista musiikkia on kuunneltu mm. musiikkiliikunnan yhteydessä.
Miksi bändisoittoa? Tähän kysymykseen kirjoitan perusteellisen vastauksen omasta bändipedagogiikastani vielä jonakin päivänä. Bändisoitto on monipuolista, jokaiselle löytyy sopiva soitin. Eriyttäminen on helppoa. Bändisoittimet motivoivat ja kiinnostavat lapsia. Lähes joka kodista löytyy kitara nurkasta pölyttymästä, nyt ne on kaivettu esiin ja hankittu vielä ukulele kaveriksi. Tunnilla jokainen pääsee osallistumaan. Joskus voi päästä soittamaan koulussa vaikkapa lempibändinsä biisiä. Keskittymiskyky ja yhteenpelaaminen harjaantuvat. Rytmitaju ja korva kehittyvät. Jne jne.
Miksi ukulelet, kanteleen ja nokkahuilun sijasta? Ukuleleista koulukäytössä olen kirjoittanut blogissani jo useaan kertaan, ja nyt, kun koko kevätlukukausi on rämpytetty, olen edelleen tyytyväinen hankintoihini. Jopa ne halpispelit toimivat kivasti, ja sähköukulele vasta mainio onkin!
Miksi musiikkiliikuntaa? Vastaus lienee itsestäänselvä, oppilaat ylös penkeistään ja liikettä niveliin. Motivoivia, klassisia kappaleita taustalle, tai vaikka sirkusmusiikkia. "Pieni liikuntatuokio" eli musiikkiliikuntaa 4 h päivässä tekee erittäin hyvää myös opettajalle!
Innolla odotan jo ensi syksyä. Minulle tulee superkivat yläkoulun valinnaisryhmät, alakoululla jatkuu samat kuviot, ja saan pitkästä aikaa haltuuni jopa pienten ekaluokkalaisten musiikin. Nyt pitää kuitenkin hoitaa tämä kevät vielä alta pois, viikon päästä bändikerhojen konsertti kenraaleineen ja sitten kevätjuhla. Tsemppiä myös kollegoille loppurutistukseen!
Luokanopettaja jakaa biisi-ideoita bändisoittoon ja muuhunkin musisointiin. Kollegoiden vinkit ja ideat tervetulleita kommenttiboksiin!
perjantai 9. toukokuuta 2014
sunnuntai 4. toukokuuta 2014
Soitinoppia ja musiikin historiaa 6. ja 7. luokille
Sakari Hilden on tehnyt loistavan musiikkitietosivuston musiikkiopiston oppilaita varten. Sivusto löytyy osoitteesta www.elisanet.fi/sakari.hilden.
Tein kutosia ja seiskoja ajatellen kysymysnivaskan Hildenin alkeiskurssista. Seiskojen kanssa tätä testattiin, ja kysymykset osoittautuivat sopivan simppeleiksi. Ihan hyvää hätäapuhommaa vaikka sijaiselle, tai muuhun tilanteeseen. Kysymykset etenevät sivustoa vastaavassa järjestyksessä, mitään kompia ei ole mukana.
1. Mikä on sointu?
2. Millaisia eri soitinryhmiä on?
3. Mikä on puhaltimien toimintaperiaate?
4. Luettele puupuhaltimet.
5. Luettele vaskipuhaltimet.
6. Luettele lyömäsoittimia.
7. Millä kahdella tavalla jousisoittimia soitetaan?
8. Miten musiikki muuttui keskiajalta 1800-luvulle tullessa?
9. Millä nimellä orkesterin johtajaa kutsutaan?
10. Mikä on partituuri?
11. Missä ja milloin renessanssi syntyi?
12. Millainen oli silloin muusikkojen arvostus?
13. Kumpi oli renessanssiaikaan tärkeämpää, laulu vai soitto?
14. Kuvaile barokkia taiteenlajina.
15. Miten soitinmusiikki kehittyi barokin aikana?
16. Millaisia uusia musiikin muotoja kehitettiin?
17. Mikä on Vivaldin tunnetuin sävellys?
18. Kerro Händelin tuotannosta.
19. Millaisessa ammatissa Bach toimi?
20. Mitkä ovat Bachin tunnetuimmat teokset?
21. Mikä on passio?
22. Mitä tarkoittaa klassismissa "musiikista tuli kaikkien omaisuutta"?
23. Kun Mozart oli sinun ikäisesi, mitä hän teki?
24. Mitkä ovat Mozartin tunnetuimmat teokset?
25. Selvitä googlen avulla, mitä crescendo ja diminuendo tarkoittavat.
26. Mille soittimille Beethoven sävelsi?
27. Miksi hänen pianistinuransa loppui?
28. Mitkä asiat liittyvät romantiikan aikakauteen?
29. Ketkä suomalaiset olivat romantiikan edustajia?
30. Miten taiteilijan asema muuttui romantiikan aikana?
31. Tutki wikipedian avulla, mitä tarkoittavat impromptu, rapsodia, balladi ja bagatelli.
32. Luettele romantiikan säveltäjiä.
33. Mikä on lied?
34. Luettele Tsaikovskin teoksia.
35. Milloin Finlandia on sävelletty?
36. Mitkä Sibeliuksen teokset on nimetty Kalevalan mukaan?
37. Mitä eri osa-alueita kuuluu oopperaan?
38. Luettele tunnetuimpia oopperoita.
39. Luettele tunnetuimpia oopperasäveltäjiä.
40. Minkä nimisiä taiteen ja musiikin aikakausia 1900-luvulla on ollut?
41. Mikä on Piae Cantiones?
42. Miten barokki ja renessanssi näkyivät Suomessa?
43. Milloin Suomessa on pidetty ensimmäiset konsertit?
44. Kuka oli Pacius?
45. Luettele suomalaisia säveltäjiä.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)